Ege Denizi’nden Olimpiyatlara

Refugee Swimmer Yusra Mardini - Photocall

Suriye’nin başkenti Şam’dan 7 ay önce ablası Sarah ile Türkiye üzerinden Almanya’ya kaçan Yusra Mardini’nin bu yaz Rio 2016’da IOC bayrağı altında yaklaşık 10 kişilik Göçmen Olimpik Sporcular (Refugee Olympic Athletes, ROA) takımında yer bulması bekleniyor.

Lübnan üzerinden Türkiye’ye gelen Yusra Mardini insan kaçakçılarının teknesinde 20 kişi ile birlikte Ege Denizi’nden Midilli adasına geçti. Geçerken de ölümden döndüğünü anlatıyor. Tekne su almaya başlayınca önce eşyaları atmışlar. Daha sonra da en iyi yüzme bilen, aralarında kendisi ve eski yüzücü olan ablasının da bulunduğu 3 kişi tekneyi hafifletmek için suya atlamak zorunda kalmış. Tekneye tutunup yüzerek karşı kıyıya ulaşmaları 3,5 saati bulmuş.

Yusra 2012 yılında da Turkiye’de düzenlenen Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda Suriye adına yarışmıştı.

Almanya’ya ulaştığında kaldığı mülteci kampı yakınındaki Wasserfreunde Spandau 04 kulübünün sahip çıktığı sporcu IOC mülteci Olimpik Dayanışma programının da katkılarıyla antrenör Sven Spannekrebs ile 1936 Berlin Olimpiyatlari’ndan kalma bir tesiste hazırlıklarını sürdürüyor.

Olimpiyatlar öncesi biraz olsun umut veren harika bir hikaye. Yazın kalbimiz Türkiye’nin yanı sıra ROA takımıyla da olacak.

Yorumlarınızı paylaşın